2 TB Hard drive is not detected by Windows anymore

I have a Western Digital external hard drive WD20 EARX 2TB that is not detected by Windows XP anymore. Trouble started after we watched a movie on a laptop every thing was fine this day,we shut down the laptop the hdd was stil conected.The next morning the lap top didnt detected the hd anymore.

When I plug it in,the PC  the hard drive does not show up on “My Computer” and dont  show up on Disk Management.

The same thing happen on a different computer with windows 7 I even plug it in the TV.No detection.

Every software that i tried to recover data with can’t detect my external hard drive.

Then I looked in the computer management /device manager/Universal serial bus controlers and its marked with a yellow  sign.I uninstall it and conect the HD again on the PC.The PC “found new Hardware AS2105”

“USB Mass Storage device”.

Under properties -device status.

Device type Universal serial Bus controllers.

Manufacturer Compatible USB storage device,

Location 0(AS2105)

Have also a message "This device cannot start(code10)

If i start the hd i can hear its working …the light is on.

With the USB device viewer i get this message.

—===>Device Information<===—
*!*ERROR:  no String Descriptor for index 3!

ConnectionStatus:                  
Current Config Value:              0x00  -> Device Bus Speed: Low
Device Address:                    0x00
Open Pipes:                           0
*!*ERROR:  No open pipes!

          ===>Device Descriptor<===
bLength:                           0x12
bDescriptorType:                   0x01
bcdUSB:                          0x0210
bDeviceClass:                      0x00  -> This is an Interface Class Defined Device
bDeviceSubClass:                   0x00
bDeviceProtocol:                   0x00
bMaxPacketSize0:                   0x40 = (64) Bytes
*!*ERROR:  Low Speed Devices require bMaxPacketSize0 = 8
idVendor:                        0x174CidProduct:                       0x5106
bcdDevice:                       0x0001
iManufacturer:                     0x02
*!*ERROR:  no String Descriptor for index 2!
iProduct:                          0x03
*!*ERROR:  no String Descriptor for index 3!
iSerialNumber:                     0x01
*!*ERROR:  no String Descriptor for index 1!
bNumConfigurations:                0x01

I have on the hard drive all my pictures of my three kids from the day they where born…Ill put in on the HD that they will be save i have some backup but not for all…

Options that i still have:

I will try  with a new USB cable…then i will try to outbox  the drive and conect it on the motherboard like a second hard drive.But for this i need a USB/IDE/SATA adapter.

Any new idea?How to recover the data?The recover pros are not cheap…

The drive is still under warranty.

Well you have already mentioned removing from the enclosure which is the last resource in this type of situations

say goodbye to the warranty but there’s a chance you could retrieve the data

Hello Mate,

So sorry as per your description the drive seems to be faulty, you will need to contact a data recovery company to retrieve the information.

Sorry.

There’s some company thats called 300 dollar data recovery or something like that.