Help! All data in mybook live gone and owner password unknown

This is kind of scary. Exact same issue I was able to reset my password and log into the GUI but all my data is gone.
There is no indication of firmware update. Not sure what to do…

Factory reset? How do you know about it? Is it a quick one or full one? If the later it is showing in the GUI that all the data will be unrecoverable…
BTW: I have used a pin to poke the reset hole at the back of the unit and successfully erased the unknown owner password. Now I can access the control panel. However, no clue on what to do to get my data back…

1 Like

Same. Is there anyone we can contact ?

I agree with you. No firmware update today by anybody.
Mine is still showing:
My Book Live Firmware

Version:MyBookLive 02.43.10-048 : Core F/W

Last Update:Tue 23 Jun 2015 03:36:19 AM PDT
one
So what the hell is going on here? Why all the data was gone?

I am trying to file a ticket using ask a question| SD support
This is an urgent issue and I want quick response and solutions!

When I couldn’t access any of the 4 Network drives I created, I went to Network and double clicked on the MyBookLive Icon, which took me to the GUI page. A message popped up in the upper right that said the drive was factory reset. I wasn’t near my computer when this happened as the time stamp was earlier in the day. All WD is going to ask if we created a “Safepoint” which we could then recover the data from the last saved point. There has to be some “User Intervention” on WD’s part for this to happen to more than one person today.

It is very scary that someone can do factory restore the drive without any permission granted from the end user…
I have found this in user.log of this drive today:
Jun 23 15:14:05 MyBookLive factoryRestore.sh: begin script:
Jun 23 15:14:05 MyBookLive shutdown[24582]: shutting down for system reboot
Jun 23 16:02:26 MyBookLive S15mountDataVolume.sh: begin script: start
Jun 23 16:02:29 MyBookLive _: pkg: wd-nas
Jun 23 16:02:30 MyBookLive _: pkg: networking-general
Jun 23 16:02:30 MyBookLive _: pkg: apache-php-webdav
Jun 23 16:02:31 MyBookLive _: pkg: date-time
Jun 23 16:02:31 MyBookLive _: pkg: alerts
Jun 23 16:02:31 MyBookLive logger: hostname=MyBookLive
Jun 23 16:02:32 MyBookLive _: pkg: admin-rest-api
I believe this is the culprit of why this happens…No one was even home to use this drive at this time…
P.S. You can use support->create and save system report to get all the logs. Please check yours and see what happened.

1 Like

Here’s my log pertaining to today when it happened:
Jun 23 15:30:48 MyBookLive factoryRestore.sh: begin script:
Jun 23 15:30:48 MyBookLive shutdown[32260]: shutting down for system reboot
Jun 23 15:30:56 MyBookLive CommMgr: DaemonControl::disableRemoteAccess - remote access is disabled.
Jun 23 15:31:02 MyBookLive kernel: nfsd: last server has exited, flushing export cache

Exact same thing has happened to me. Tried to access some files via the iPhone app but got an error message saying “unable to connect”. Assumed it was just a Wi-Fi/network issue but when I tried to access the drive from my PC using a shortcut everything was gone except for (empty) default Public folders: Shared Music, Shared Pictures, Shared Videos and Software.

The time stamps on those folders say they were created at 00:16 (UK time) this morning.

There is also a .tickle file created at 00:17.

I can’t log into the UI on the device as it says my password is invalid.

1 Like

Same problem here !
It is a big issue! Please let us know what is going on.
We need help from WD

all data gone, what kind of security is this?

Hi another victim here, also in the UK.

Anyone had any luck yet?

Got a decade of life’s work and photos at stake so willing to do whatever it takes to recover.

I’ve sent a DM to WD’s customer support account (@WesternDigiCare) on Twitter and referred them to this thread.

1 Like

Good work - let us know the results!

Same problem Also
I kept all my documents on this drive. All files gone, four empty folders for: pictures, music, that I never used. My pictures are stored elsewhere. Unfortunately or fortunately my last backup was 4.5 months ago. I thought I had my backup program set for scheduled backups, but that is another problem to look into. If this turns out to be a WD problem, I will look elsewhere for future storage equipment. I wish everybody good luck and if someone finds a solution, please post it.

1 Like

Add me to the list… exactly the same as already described.

Found this on the WD site here: My Book Live or Duo Not Detected on Windows 10 Network
So maybe Microsoft is the problem… surprising? Never mind, it doesn’t fix the problem.

Windows 10 is not a supported and verified operating system for My Book Live and My Book Live Duo.
For a list of compatible operating systems, please refer to Answer ID 19060 Supported Operating Systems for My Book Live and Duo

The “Network Browse” function has been disabled on Windows 10 v1709 and higher.
SMB 1.0/CIFS File Sharing Support has been disabled on Windows 10 Windows 10 Fall Creators Update version 1709 and higher.

The Computer Browser service relies on the SMB 1.0 protocol to populate the Windows Explorer Network node (also known as “Network Neighborhood”). This legacy protocol is long deprecated, doesn’t route, and has limited security. Because the service cannot function without SMB 1.0, it is removed when SMB 1.0 is disabled.

IMPORTANT\ 35pxx45px Important: The change is not limited to WD Products.

For more details, please refer to the first link

That was an older issue, I remember turning on smb 1.0 but that was a good while ago.
I can see the folders in network, well the shared ones but they are all empty.

1 Like

Same issue, U.S. here. Getting an error using any of my mapped drives, and my admin password is not working. So frustrating.

I went through different support sites, enabling SMB1, etc. but nothing has fixed it. I don’t know how to tell if it was factory reset or anything. I saw a bunch of articles about resetting the admin password by doing a restore (without losing the data), but I’m wary of whether that will actually help, and I’m not all that tech savvy.

I hope someone from WD can help. I know I have a very old device, but it has been mostly reliable all these years…

Hi again everyone, I’ve created a post over at r/techsupport to see if the hive mind can help us out with what to do next.

I get the impression we aren’t going to get any answers out of WD…

1 Like