My Passport not mounting on macos 10.12

I have a My Passport which hasn’t been used for a long while. Connected it to various machines running 10.11 or 10.12. Drive doesn’t mount, although it spins, and does not appear in Disk Utilities.

Connected to multiple USB ports on
MB Pro running 10.12
MB Air running 10.11
iMac running 10.12

On iMac, under System Profile
-> USB, it shows the My Passport 07A8
-> SATA/SATA Express, only internal drive shows

Hello,

Are you able to test the unit with a different USB cable?

Tried it with a brand new USB cable. Still not mounting.

Chime in to the issue here.

I also have a “My Passport Ultra” (P/N: WDBMWV0020BBK-05) which was formatted as a HFS+ on the 1st day it was bought to be used mainly as a Time Machine Device and other backups.

Was working 100% until the upgrade from 10.11.5 to 10.12.4 - which it worked fine for one TM backup and then the mac stopped recognizing it and auto mounting it.
If trying to open Disk Utility while the drive is plugged in - it will continue to spin indefinitely until I pull the drive out.

Tried running WD Drive Utilities on:

  • Windows: no errors
  • Mac: quick test never completes

Was able to mount it on windows using HFS Explorer without any issues and copy some files out.

It seems there’s some incompatibility between latest Mac OS and this drive firmware.

Adding some more info on the matter, here’s a printout from Terminal:

/dev/disk3 (external, physical):
   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER
   0:     FDisk_partition_scheme                        *2.0 TB     disk3
   1:                  Apple_HFS WD2TB TimeMachine       2.0 TB     disk3s1

Which clearly shows it’s been recognized by the OS - just fails to mount for some reason:

$ diskutil info /dev/disk3
   Device Identifier:        disk3
   Device Node:              /dev/disk3
   Whole:                    Yes
   Part of Whole:            disk3
   Device / Media Name:      My Passport 0820

   Volume Name:              Not applicable (no file system)
   Mounted:                  Not applicable (no file system)
   File System:              None

   Content (IOContent):      FDisk_partition_scheme
   OS Can Be Installed:      No
   Media Type:               Generic
   Protocol:                 USB
   SMART Status:             Not Supported

   Disk Size:                2.0 TB (2000365289472 Bytes) (exactly 3906963456 512-Byte-Units)
   Device Block Size:        512 Bytes

   Read-Only Media:          No
   Read-Only Volume:         Not applicable (no file system)

   Device Location:          External
   Removable Media:          Fixed

   Virtual:                  No
   OS 9 Drivers:             No
   Low Level Format:         Not supported
$ diskutil info /dev/disk3s1
   Device Identifier:        disk3s1
   Device Node:              /dev/disk3s1
   Whole:                    No
   Part of Whole:            disk3

   Volume Name:              WD2TB TimeMachine
   Mounted:                  No

   Partition Type:           Apple_HFS
   File System Personality:  Journaled HFS+
   Type (Bundle):            hfs
   Name (User Visible):      Mac OS Extended (Journaled)
   Journal:                  Unknown (not mounted)
   Owners:                   Disabled

   OS Can Be Installed:      No
   Media Type:               Generic
   Protocol:                 USB
   SMART Status:             Not Supported
   Volume UUID:              9B9E5ADA-72B6-3CE6-80E5-42569D11183E

   Disk Size:                2.0 TB (2000365288448 Bytes) (exactly 3906963454 512-Byte-Units)
   Device Block Size:        512 Bytes

   Volume Total Space:       0 B (0 Bytes) (exactly 0 512-Byte-Units)
   Volume Available Space:   0 B (0 Bytes) (exactly 0 512-Byte-Units)

   Read-Only Media:          No
   Read-Only Volume:         Not applicable (not mounted)

   Device Location:          External
   Removable Media:          Fixed

Another update.

Using a windows machine updated the firmware on my drive from 1.012 to 1.022

No difference.

Mybook 4TB Not Mounting on my Mac OS 10.12.5 Since upgrade

Device Identifier: disk2s2
Device Node: /dev/disk2s2
Whole: No
Part of Whole: disk2

Volume Name: MyBook
Mounted: No

Partition Type: Apple_HFS
File System Personality: HFS+
Type (Bundle): hfs
Name (User Visible): Mac OS Extended
Journal: Unknown (not mounted)
Owners: Disabled

OS Can Be Installed: No
Media Type: Generic
Protocol: USB
SMART Status: Not Supported
Volume UUID: C8E8094E-66D9-3BFD-A643-A5FDFD7FE855
Disk / Partition UUID: 926928B0-862D-4F99-8307-0DB90587425D

Disk Size: 4.0 TB (4000408621056 Bytes) (exactly 7813298088 512-Byte-Units)
Device Block Size: 4096 Bytes

Volume Total Space: 0 B (0 Bytes) (exactly 0 512-Byte-Units)
Volume Available Space: 0 B (0 Bytes) (exactly 0 512-Byte-Units)

Read-Only Media: No
Read-Only Volume: Not applicable (not mounted)

Device Location: External
Removable Media: Fixed

/dev/rdisk2s2: ** Checking multi-linked directories.
/dev/rdisk2s2: Invalid parent for directory inode (id = 27522919)
/dev/rdisk2s2: (It should be 19 instead of 18)
/dev/rdisk2s2: Invalid name for directory inode (id = 27522919)
/dev/rdisk2s2: (It should be dir_27522919 instead of temp27522919)
/dev/rdisk2s2: Incorrect number of directory hard links
/dev/rdisk2s2: ** The volume MyBook could not be verified completely.

Continual loop running fsck.

WD Support told me this is not covered under warranty as it’s a Mac OS issue (no issue on windows).

Did you try to reset the SMC of the mac?