Blue LED Burn't out...SSH to change to green?

#1

Hello,

Yesterday I noticed the front panel of the MyCloud was not lighting up blue like it normally is. So I checked to make sure everything is working properly. Rebooted unit with no luck. Unplugged unit and restarted with no luck I do get the white light when rebooting but as soon as reboot happens it goes blank but everything other then that is fine. I suppose I can live with that - and YES, I made sure my LED’s are ON in the UI. Bums me out that the blue led burns out after only 3 years of use. Oh well.

So…I did research this and saw an article where this one guy SSH in using Putty and added a command line to make the power on button green. I followed the standard way by setting SSH on in my UI. Then opened Putty, entered in the ip of the MyCloud, ticked SSH - then entered “root” as user and “welc0me” as password. This is where his instructions and Putty’s instruction vary. Putty’s instructions say I will then be presented with entering a NEW password and then reentering it again to set my own secure SSH password. Well, that option does not come up, but instead the following line:

WDMyCloud01:~#

So after the # I typed the following: #nano /usr/local/sbin/ledConfig.sh

This should have brought up a way for me to change the colors and it did not. I am doing something wrong and need help. Here are the instruction I went by in another thread:

I’ve found the problem is caused by HW so the only choice is replacing it by a rarely used color like Green (which makes more sense by the way)
there are 2 solutions to replace the off LED by green.
1: (Easy)
ssh to the Mycloud.
#nano ~/.bashrc
add below text to the end of the file, then CTRL+X, then Y and then Enter to save the file:
echo green > /sys/class/leds/system_led/color

this way, when the HDD Starts, after a few seconds of being off, the green LED will remain on.

2:(The accurate way):
SSH to mycloud
#nano /usr/local/sbin/ledConfig.sh
Then replace all “Blue” words with “green” for below line:(i’ve already replaced “blue” with “green”)
LED_NORMAL_COLOR=( “green” “green” “green” “green” “green” “green” “green” “off” “green” “green” “green” “green” “green” “green” “green” “white” “white”)
then CTRL+X, then Y and then Enter to save the file.
To verify, you can reboot the HDD through the webui.

This way the system will simply replace the blue with green.

Note:Possible colors:
white
yellow
blue
green
red

Can anybody give me step by step how to achieve this without pulling my hair out? Thanks

peace out,

Mike

#2

after the # you type … nano /usr/local/sbin/ledConfig.sh

ie. don’t type the # twice and you will see this screen.

#3

Is this a Gen1 or Gen2 My Cloud. I’ve noticed on the Gen2 that it does not use this file to control the led colors.

#4

Thank you Joey for the reply. I apologize but I did type it in without the # (the second one) and my screen did not look like yours. Plus where and how do we add the code as describes above to change the color. I have never used this SSH before…first time today so I was just following instructions.

Any extra help to get me to the finish line would be appreciated. If you or anyone wants a screenshot just let me know. I know a lot of people have had this “blue light burnout” and it would be nice to have a clear explanation so people can fix this and at least have a power light on.

Thanks again

peace out,
Mike

#5

How can you tell which Generation it is and then I will reply with which it is. I do know I bought two of these in 2016.

peace out,
Mike

#6

@daddylogan 1st generation firmware 4.xx.xx, 2nd generation firmware 2.xx.xx

#7

1st generation then

Firmware v04.05.00-334

peace out,
Mike

#8

putty

This is what I see…don’t know what to do next?

peace out,
Mike

#9

Anyone? Just need a little help to get to the finish line. Would like to get a power led back on.

peace out,
Mike

#10

nano is a text editor. You’ve managed to open nano; there are basic command instructions at the bootom of the screen. Use it to edit the file as per the instructions you posted. Save the file. Done.

If that’s too hard for you, use WinSCP to access the MyCloud file system (instead of logging in via SSH), and copy and the file to your computer, and edit the file in your favourite text editor (use LF for end of line, ratner than CR or CR/LF), and then use WinSCP to put the edited file back.

Reboot MyCloud.

#11

Just did a test. Changed the led from yellow to red for loss of network connection. Pulled the cable and the led lit up red. This is on a gen 1 My Cloud. No reboot necessary.

#12

As I have said, I have never done this before. I did my due diligence to try and search an answer and got this far. It’s not that something is “to hard” for me, but rather why not help teach me what to do so I can learn? I have no idea what those basic commands at the bottom of the screen mean because to me they are not “basic” yet if you know what I mean? I don’t know what to press on my keyboard to get to a place where I can run a command? Per the instruction I posted, those instructions made it sound like after I entered in the - “nano /usr/local/sbin/ledConfig.sh” command that it would show up as the following line but with the color “blue” in place of green?

LED_NORMAL_COLOR=( “green” “green” “green” “green” “green” “green” “green” “off” “green” “green” “green” “green” “green” “green” “green” “white” “white”)

If this is what “I” am suppose to type in, that has not been made clear to me of when and where and how.

This is an area most average users never need to go mind you…as hopefully not everyone’s blue LED burns out. I however would like to learn how to fix this and I am willing to learn…but please don’t take it as though I am suppose to already know what may be easy to you. :wink:

peace out,
Mike

#13

Never mind…I decided to just FTP in with zero issues and changed it there.

peace out,
Mike

#14

I don’t use nano, so I can’t teach you how to use it. Not that I would expect to have to (nor would I spend my time to do so). If you google ‘nano editor’, you will find the instruction manual. It’s a text editor; I’m sure you’ve used text editors before, and they all work in much the same way.

The ‘too hard’ bit was an acceptance that learning to use a new text editor might be unnecessary for this task, so I gave you an alternative, to allow you to use whatever text editor you are familiar with. If I’d known you were familiar with FTP, I’d have suggested that instead of WinSCP.

#15

You know what? You are an Asshole. YEP…there is one of YOU in every forum. The person who responds with no help what-so-ever. The person who thinks they are above everyone and thinks their knowledge is superior and praying on those who ask simple questions expecting a good person to respond but yet run into you. I have seen your responses in other threads with the same results…other forum members pissed off at you.

So…■■■■ you. If you did not know how to use nano with putty, then why respond? Then beyond that you try to belittle a person by saying “if it is to hard for you” when you don’t know how to use it yourself. What an asshole. At least I did my due diligence and looked up information and got as far as I did…right MF??? I figured out FTP on my own. Your suggestions were worth zero…to anyone on this forum. Why? Because you choose to keep the solution a secret only known to your smart ass mind.

Oh…I can hear it now…“not my job to teach you” - “not my job to help you” - “not my job to help you understand” - hahahahaha - then why the ■■■■ are you here? To prove your dominant knowledge over everyone. That HAS to be the only reason…because from what I see you offer no help at all…just smart ass answers to prove yourself as a total asshole!!!

Have a good day and BTW…■■■■ Off!!!