Reply
Advisor
muzak
Posts: 16
Registered: ‎04-08-2010
0

HDD only recognized after reset

[ Edited ]

Hello,

I am having this annoying problem that my drive (a WD MyBook Studio) is only recognized if I do a 'Reset to factory defaults'. Otherwise it the USB icon just keep blinking. After a reset the drive is recognized relatively quick and everything else seems to just work. I don't seem to have this problem with any other drives.

I hope you can throw a little light on this issue and perhaps help me find a solution.

I on firmware version 1.02.21 and the drive is newly formatted using HFS+ (non-journaled).

Thanks in advance

Muzak

Advisor
muzak
Posts: 16
Registered: ‎04-08-2010
0

Re: WD MyBook Studio drive only recognized after reset

[ Edited ]

Any one experienced this?

Honored Contributor
richUK
Posts: 6,759
Registered: ‎12-09-2009
0

Re: WD MyBook Studio drive only recognized after reset

You say its not recognised until you do a rest to factory defaults. What do you do then to make the WDTV not recognise it. (for example - go to standby or unplug the WDTV from the power socket)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WDTV Live Streaming; WDTV Live; WD Live Hub; My Book Live. Running Windows XP on a PC / Laptop.
Staff
james_kessman
Posts: 108
Registered: ‎12-17-2009
0

Re: HDD only recognized after reset

Your post was forwarded to me.  We have not had any reported issues with the My Book Studio and the WDTV Live units having a compatibility issue.  Could you please verify the Model number of your My Book Studio and I will have this escalated and test for verification.

Advisor
muzak
Posts: 16
Registered: ‎04-08-2010
0

Re: WD MyBook Studio drive only recognized after reset

 


richUK wrote:

You say its not recognised until you do a rest to factory defaults. What do you do then to make the WDTV not recognise it. (for example - go to standby or unplug the WDTV from the power socket)


When I do a factory reset the drive is recognized. When I put the unit on standby and back on it is no longer recognized. If I unplug the unit it acts the same as if doing the reset thing - the drive is recognized.

 

Advisor
muzak
Posts: 16
Registered: ‎04-08-2010
0

Re: HDD only recognized after reset

 


James_K wrote:

Your post was forwarded to me.  We have not had any reported issues with the My Book Studio and the WDTV Live units having a compatibility issue.  Could you please verify the Model number of your My Book Studio and I will have this escalated and test for verification.


 

That would be great and really appreciated! The model number says WD5000H1Q-00.

 

Advisor
muzak
Posts: 16
Registered: ‎04-08-2010
0

Re: HDD only recognized after reset

I just read that someone is having the same problem with a WD MyBook Elite Edition. So it might be an issue with these WD drives?

Senior Member
Totof13
Posts: 3
Registered: ‎04-10-2010
0

Re: HDD only recognized after reset

I confirm that my WD MyBook Elite Edition (WDBAAH0015HCH) was no recognized when I put it to standby for a long time (a night for example). The USB icon is off and stay off. If I do a reset or unplug the unit, the HDD will be recognized
Senior Member
jago_
Posts: 4
Registered: ‎02-17-2010
0

Re: HDD only recognized after reset

 


muzak wrote:

So it might be an issue with these WD drives?


No, I think not. I have (had) the same issue rarely with a Maxtor Basics and a WD Elements Drive. Unplug and plug in again was the solution here too. But I've made the observation that sometimes after a few minutes (~5 min or more) the drive was recognized again without intervention of me. Very strange.

Advisor
muzak
Posts: 16
Registered: ‎04-08-2010
0

Re: HDD only recognized after reset

[ Edited ]

Okay. So even though it is a slightly different pattern (e.g. my problem is consequent and can be semi-solved consequently) it could indicate a bug in the firmware, which causes some drives to not being recognized (incl. some of WD's own).

But what causes the communication fail between certain drives and the TV LIVE is a hard to tell. If it is just random which drives work or doesn't work it is a major bug, because the consumer wound't really know which HDD to buy.

 

I am hoping to hear from others with similar problem or the like. Also if anyone have an idea of how to get a little deeper into the problem please tell.

Perhaps a firmware downgrade could lead to something. But is this even possible?

 

@jago_ and Totof13: What file system are you using?

Forums | Ideas | News and Announcements | Register | Sign in | Help | Forum Guidelines
Copyright © 2001 - 2014 Western Digital Technologies, Inc. All rights reserved. | Trademarks | Privacy | Community Terms of Service | Site Terms of Use | Copyright | Contact WD